skip to content

Lansare de carte Cosmin Budeanca "Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918", miercuri, 22 mai, ora 18, la librarie ERASMUS

22. Mai 2019

Vor lua cuvântul:

Hannelore Baier (Forumul Democrat al Germanilor din România)

Cercet. dr. Vasile Ciobanu (Istitutul de Cercetăti Socio-Umane)

Prof. univ. dr. Sorin Radu (Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga")

Cercet. dr. Cosmin Budeancă

Cosmin Budeancă (editor):

1) Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Sibiu. Interviuri
2) Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Hunedoara. Interviuri
3) Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Alba. Interviuri

Cele 3 volume însumează 89 de interviuri (29 în jud. Sibiu, 37 în jud. Hunedoara și 23 în jud. Alba). Acestea au fost realizate în perioada 2002-2010 de editor și de o serie de colegi și studenți din cadrul Institutului de Istorie Orală din Cluj.

Interviurile (alături de altele, nepublicate) au stat la baza volumului Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală, publicat în 2016 la Editura Cetatea de Scaun.

Prin intermediul acestor mărturii, obținute cu instrumentarul specific istoriei orale, se obține o amplă imagine a relației dintre românii și germani din județele menționate pentru perioada cuprinsă între 1918 și anii 2000. Sunt prezentate, printre altele, ocupațiile germanilor în perioada interbelică, prezența lor în viața politică a României, impactul național-socialismului, deportarea în Uniunea Sovietică, problemele din anii comunismului, emigrarea înainte și după 1989, obiceiurile, sărbătorile, costumația, trăsăturile de caracter etc.

Cele 89 de interviuri compun o imagine complexă a comunităților germane din această parte a Transilvaniei și recuperează, totodată, „un mic fragment dintr-o istorie care moare".

Cosmin Budeancă, născut la Orăștie în 1975, este licențiat al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universității „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (1997), absolvent al studiilor aprofundate de istorie orală în cadrul aceleiași facultăți (1998). Este doctor în istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai" (2008). În prezent este expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

A coordonat mai multe proiecte de cercetare și a publicat numeroase volume, studii, articole pe tema rezistenței anticomuniste din România, a represiunii politice din România comunistă, a regimului comunist analizat sub multiple unghiuri, a experienței carcerale, a vieții private în regimul comunist. A fost preocupat de relația majoritate-minoritate în România, de modul în care sunt percepute minoritățile etnice și care este imaginea acestora la nivelul mentalului majorității românești.

cosmin-budeanca.blogspot.com/

weiterführende Links


Lesung mit Anton Sterbling unter der Motto: „15 Jahre POP-Literaturverlag" am Freitag, den 24.5.2019, 18.00Uhr, im Büchercafe ERASMUS »

« Lesung Carmen Elisabeth Puchianu aus "Die Professoressa" am Freitag, 17. Mai 2019, um 18 Uhr im Büchercafe ERASMUS